قبر حضرت زینب (س) کجاست؟

یکى از موضوعات مورد پرسش تعیین محل دقیق قبر مطهر حضرت زینب کبرى علیها السلام است. این سؤال به خاطر انتساب مکانهاى مختلفى به آن بانوى بزرگوار در کشورهاى مختلف است.
از قدیم الایام سه مکان به عنوان قبر مطهر این بانوى بزرگوار مطرح است و هرکدام نیز طرفدارانى دارد.
1- قبرى که در شهرک زینبیه امروز در نزدیکى دمشق، پایتخت فعلى کشور سوریه وجود دارد. علماى قدیم از این مکان (شهرک زینبیه) به «غوطه» یا «راویه» تعبیر آوردهاند. زائران ایرانى که جهت زیارت به سوریه مىروند، این مکان را زیارت مىکنند.
2- محلى که در شهر قاهره پایتخت مصر به نام «زینبیه» مشهور است.
3- شهر مدینه نیز به عنوان محل دفن حضرت زینب علیها السلام معرفى شده است، گرچه در مدینة النبى محلى به این نام مثل دمشق و قاهره وجود ندارد.
مرحوم حاج شیخ عباس قمى به نقل از استاد خودش مرحوم محدث نورى 1، و دیگران احتمال شام را تقویت کردهاند. محقق اخیر با روشى عالمانه احتمال مصر را رد کرده و با قرائن و شواهدى اثبات کرده است که حضرت زینب کبرى علیها السلام در شام دفن شده است.
براى هر یک از این سه احتمال دلائلى ذکر شده است که به بیان هر یک و نقد آن خواهیم پرداخت.
الف: احتمال مصر
براى این احتمال دلایلی بیان شده است که مهمترین آنها دلیل روایی است: نسابه عبیدلى در کتاب «اخبار الزینبات» روایت نقل کرده است که بر اساس مضمون آنها باید حضرت زینب (علیهاالسلام) درمصر دفن شده باشد.
نقد و بررسی:
اما این روایات از نظر سند و محتوا قابل اعتماد نیست. محمد حسنین سابقى نویسنده کتاب مرقد العقیله زینب علیها السلام اشکالاتى را براین احادیث وارد کرده و میگوید اکثر راویانى که عبیدلى این روایات را از آنان نقل کرده است، مجهول هستند و پس از بررسى و تتبع فراوان در کتب رجال وتراجم و نسب هیچ اثرى از آنان به دست نیامد. مفاد این روایات نیز خالى از تناقض و اشکال تاریخى نیست.
زینب مدفون در مصر کیست؟
اکنون این پرسش پیش مىآید که اگر حضرت زینب علیها السلام دختر على علیه السلام در مصر دفن نشده است پس قبرى که در محله «قناطر السباع» قاهره است متعلق به کیست؟ در پاسخ به این پرسش باید یادآورى کنیم که از بررسى و تتبع در تاریخ روشن مىگردد که زینبى که در مصر (قاهره) دفن شده است، زینب بنت یحیى المتوج بن الحسن الانور بن زید بن حسن بن على بن ابى طالب است. ولى از آنجا که ذهن انسان با شنیدن نام مشترک بین چند نفر، متوجه مشهورترین آنها مىگردد، بسیارى از مردم تصور کردهاند که این همان زینب مشهور یعنى زینب دختر على بن ابىطالب علیهما السلام است 2، در حالى که این تصور کاملا بىاساس است. البته نسبت دادن افراد به جد بزرگ آنان معمول است، چنانکه امامان ما را پسر پیغمبر مىخوانند. بنابراین اگر زینب بنتیحیى را زینب بنت على علیهما السلام بخوانند، هیچ اشکالى نخواهد داشت.
ب: احتمال مدینه
علامه فقید سید محسن امین معتقد است که حضرت زینب علیها السلام در مدینه دفن شده است و براى این مطلب دلیل مىآورد که: بازگشتحضرت زینب علیها السلام پس از فاجعه کربلا به مدینه، قطعى و مسلم است اما خروج مجدد او از این شهر ثابت نشده است، بنابراین باید گفت: در مدینه وفات یافته و در همانجا دفن شده است، گرچه تاریخ وفات و محل دفنش دقیقا روشن نباشد. این دلیل در واقع نوعى استصحاب است که مرحوم امین به آن استناد کرده است.
نقد و بررسى

گرچه دفن حضرت زینب علیها السلام در مدینه (بقیع) یک امر ممکن و کاملا طبیعى است زیرا قبر برادرش امام حسن علیه السلام و بسیارى از بزرگان بنى هاشم در این قبرستان قراردارد که خصوصیات و تفصیل آنها در کتب مربوط بیان شده است، اما باید توجه داشت که اگر او در این قبرستان دفن شده بود، طبعا قبرش با توجه به شخصیت و عظمت مقامش مشخص مىشد. در حالى که در هیچ یک از کتب مربوط به تاریخ مدینه و مزارات این شهر نامى از محل قبر او به میان نیامده است، با این که نام زنانى همچون «ام البنین» که در بقیع دفن شدهاند در کتابهایى مانند وفاء الوفاء منعکس شده است.
مسعودى در شرح حال امام حسن مجتبى علیه السلام مىنویسد: «حسن بن على در کنار قبر مادرش فاطمه علیها السلام به خاک سپرده شدو در این قبرستان تا این زمان سنگى است که روى آن چنین نوشته شده است:
«الحمدلله مبید الامم ومحیى الرمم هذا فاطمة بنت رسولالله صلى الله علیه و آله سیدة نساء العالمین و الحسن بن على بن ابىطالب و على بن الحسین بن على و محمد بن على و جعفر بن محمد رضوان الله علیهم اجمعین.» 3
و این نشان مىدهد که قبر آن بزرگواران در قرن چهارم یعنى تا زمان مسعودى مشخص بوده است، و اگر قبر حضرت زینب علیها السلام در این قبرستان قرار داشت، نام او هم حداقل تا زمان مسعودى روى قبر نوشته مىشد. چنانکه قبر همسرش عبدالله بن جعفر در همان قبرستان مشخص است، بنابراین چگونه ممکن است قبر حضرت زینب در بقیع باشد، اما هیچ نشانى از آن نباشد، و در هیچ تاریخى یاد نشده باشد؟
از طرف دیگر موضوعات تاریخى جاى اعمال استصحاب نیست که بگوییم: بازگشتحضرت زینب علیها السلام به مدینه قطعى است، اما خروج او از این شهر ثابت نشده است، پس در همان شهر و همانجا به خاک سپرده شده است. 4
ج: احتمال شام
طرفداران این نظریه مىگویند: در مدینه قحطى و دست تنگى شدیدى به وجود آمد. عبدالله جعفر تصمیم گرفتبا همسر خود ; حضرت زینب علیها السلام به شام که مقدارى زمین زراعتى داشتسفرکند. پس از مسافرت به شام حضرت زینب علیها السلام در همانجا درگذشت. 5
آرى مزار زینب علیها السلام در واقع دلهاى مردم عارف است و در هر نقطهاى که مدفون باشد تمام زیارتگاههاى منسوب به او مورد احترام است و محل استجابت دعا
نقد و بررسى
1- اینکه گفته شده است که عبدالله بن جعفر در حومه دمشق مزرعه و قریه داشته و همراه همسرش جهتسرکشى یا بهره بردارى از آنها رفته بوده و در این سفر حضرت زینب علیها السلام درگذشته است مطلب بىاساسى است. در هیچ یک از کتب تاریخى از چنین مزرعهاى اسمى به میان نیامده و اصولا چون عبدالله فرد بخشندهاى بوده هرگز مال و ثروت در دست او دوام نمىآورده است، بنابراین چگونه ممکن است داراى چنین مزرعه و قریهاى بوده باشد؟
2- اگر فرضا عبدالله بن جعفر چنین مزرعهاى داشته، ممکن بود شخصا براى رسیدگى به وضع آن به شام برود و دیگر نیازى به بردن همسر و دیگر اعضاى خانواده خود که مستلزم هزینه زیادى بود، نداشت.
3- مدینه از شهرهاى مهمى است که مثل بسیارى از شهرهاى مهم دنیا براى آن تاریخهاى متعددى نوشتهاند. بعضى از این کتابها به حوادث مهمى که در مدینه اتفاق افتاده مثل زلزله، آتش گرفتن حرم پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله، وزیدن باد سرخ و… پرداختهاند. اگر چنان قحطى و گرسنگى در آن سال در مدینه اتفاق افتاده بود، قطعا در این کتابهاى تاریخى درباره آن بحث مىشد، در حالى که چنین چیزى مطرح نشده است.
نتیجه بحث
پس از بررسى سه احتمال در مورد محل دفن حضرت زینب کبرى علیها السلام مىتوان چنین نتیجه گرفت که:
احتمال مصر اشکالات فراوان دارد، احتمال مدینه بدون دلیل است، و احتمال شام به نظر استوارتر مىآید گرچه دو اشکال باقى مىماند:
یکى اینکه به چه دلیل عبدالله جعفر حضرت زینب علیها السلام را به شام برده استبا اینکه حضرت زینب علیها السلام دل خوشى از شام نداشت، و اشکال دیگر اینکه بسیارى از مورخین نوشتهاند: آنکه در شام دفن است «امکلثوم» فرزند على علیه السلام است. 6
اشکال دوم را بدین صورت مىتوان حل کرد که منظور از «ام کلثوم» همان زینب کبرى علیها السلام است ولى مشکل اینجاست که کسانى مثل ابن جبیر از این ام کلثوم به «زینب صغرى» و نه «زینب کبرى» تعبیر آوردهاند و در سنگ نوشتهاى که از خاک مقبره در شام استخراج شده است، چنین نگاشته شده است که: «هذا قبر زینب الصغرى المکناة بام کلثوم ابنت على بن ابوطالب امها فاطمة البتول سیدة نساء العالمین ابنتسید المرسلین محمد خاتم النبیین صلى الله علیه و سلم.» 7
گرچه نتوان به یقین مشخص کرد که قبر حضرت زینب علیها السلام در کجا واقع است ولى مىتوان گفت: زیارتگاهها و اماکنى که به این دودمان منسوبند همه از مصادیق آیه شریفه «فِی بُیُوتٍ أَذِنَ اللَّهُ أَن تُرْفَعَ وَیُذْكَرَ فِیهَا اسْمُهُ» 8 مىباشند. این خانهها و زیارتگاهها ولو منسوب به آنها باشد – جاى ذکر و توجه به خدا و انسانسازى و پیوند با شهیدان و اهل بیت است. محل دفن اهل بیت هر کجا که باشد یاد و خاطرهشان زنده است و در سینههاى مردم عاشق جاى دارند. چه زیبا سرودهاند که:
بعد از وفات ، تـربـت مـا در زمیـن مجـوى در سینههاى مردم عارف مزار ماست
آرى مزار زینب علیها السلام در واقع دلهاى مردم عارف است و در هر نقطهاى که مدفون باشد تمام زیارتگاههاى منسوب به او مورد احترام است و محل استجابت دعا.
تلخیص گفتگویی با استاد مهدى پیشوایى
1- هدیة الزائرین و بهجة الناظرین، حاج شیخ عباس قمى، ص ????
2- اعیان الشیعه، ج ?، ص ????
3- التنبیه و الاشراف، ص ???، چاپ مصر.
4- مرقد العقیله زینب، محمد حسنین السابقى، ص ???
5- خیرات حسان، محمد حسن خان، ص ??، هدیة الزائرین و بهجة الناظرین، حاج شیخ عباس قمى، ص ???; نزهة اهل الحرمین، سید حسن صدر، ص ???
6- رحلة ابن جبیر، داربیروت، ص ???، معجم البلدان یاقوت حموى، ج ?، ص ??; سفرنامه ابن بطوطه، ترجمه محمدعلى موحد، ج ?، ص ???
7- سفرنامه حج، میرزا علىخان امین الدوله صدراعظم، مقدمه کتاب، ص ??
8- نور/36
رأس الحسین در دمشق+ تصاویر
هرچند روایات تاریخی از محل دفن سر مبارک امامحسین(ع) مختلف است و گروهی محل دفن را کربلا، گروهی دیگر دمشق و عدهای نیز قاهره میدانند اما «رأسالحسین» در مسجد جامع اموی محل زیارت عاشقان این امام عظیمالشأن است.
به گزارش شمسا به نقل از فارس در دمشق، به نظر میرسد دلیل اختلاف نظر مورخان درباره محل دفن سر مبارک امامحسین(ع) این است که امویها دستور دادند سر شهدای کربلا در نقاط مختلف در معرض دید مردم قرار گیرد و به این ترتیب مؤمنان دوستدار آل البیت(ع) در هر محلی که سر مبارک به آنجا منتقل شد، بارگاه مقدسی بنا کردند تا سمبل از جان گذشتگی و مبارزه و مظلومیت اهل بیت(ع) باشد.امروز ضریحی از راسالحسین در مسجد جامع اموی دمشق وجود دارد که دوستداران امامحسین(ع) از نقاط مختلف جهان را به خود جلب میکند.این محل در واقع همان مکانی است که سر امامحسین (ع) به یزید بن معاویه تحویل داده شد.
در شهر حلب نیز مسجدی است که بر روی یک تخته سنگ اثری از خون سر مبارک مشاهده میشود به این معنی که سربازان یزید هنگام استراحت در این محل، سر امام حسین را روی این تخته سنگ قرار دادند. از همین رو امروز این محل مسجد «النقطه» نامیده میشود.این محل پیش از آغاز بحران سوریه هر روزه پذیرای تعداد زیادی از زائران بود.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
با اماکن اسلامی سوريه آشنا شویم | |
|
|
اماكن زيارتي متعددي در سوریه وجود دارد كه مهمترين آنها عبارت است از مرقد حضرت زينب (س) ، حضرت رقيّه (س) ، مسجد جامع دمشق ، مَرْج عَذْرا مشهد المحسن بن الحسين و ... ...
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج وابسته به بعثه مقام معظم رهبری ، شام یا همان سوریه فعلی را سرزمین خاطره ها می نامند. این منطقه یادآور مظلومیت های اسیران کربلا و فرازهایی از تاریخ پر فراز و نشیب اسلام است. برای آشنائی با اماکن زیارتی کشور سوریه مروری کوتاه بر برخی از مهمترین مکان های زیارتی آن دیار داریم:
مرقد مطهر حضرت زینب (س) پس از حادثة کربلا، حضرت زينب (س) رهبري اسیران دلسوختة کربلا را برعهده داشت و در كوفه و شام با خطبههاي آتشينش، پيام رسان نهضت بزرگ عاشورا بود و بني اميه را رسوا كرد .به طوری که در اثر همین خطبهها شامیان غفلت زده متحوّل شدند و يزيد مجبور شد كه اهلبيت را با احترام به مدينه بازگرداند. دخت گرامی امیرمؤمنان در مدينه نیز به عزاداري و بيان وقايع عاشورا پرداختند و مردم با شنيدن اين فجايع، قيامی كردند که واقعه «حَرّه» در مدينه از نتایج همین قیام است. يزيد جنايتكار دستور داد آنها را سركوب کنند و تا سه روز مدينه را براي سربازانش آزاد اعلام كرد. در این ماجرا، جنايات لشكريان يزيد به اندازهای فجيع است كه حتي شنيدن اين فجايع هم غيرقابل تحمّل می باشد. پس از اين وقايع حضرت زينب عليها السلام ديگر نتوانست در مدينه بماند و به شام رهسپار شد. ایشان پس از مدتی در 15 رجب سال 62 هجري در قريه «راويه» شام از دنيا رفتند و در همان جا به خاك سپرده شدند.
حضرت رقيّه بنت الحسين عليه السلام حضرت رقيّه بنت الحسين كه در حادثه كربلا كودكي بيش نبود، همراه ساير اهلبيت امام حسين و زينب كبري، به اسارت درآمد. كاروان اسيران در خرابه شام، كنار «بابالفراديس» استقرار يافت، ایشان که در آن زمان 3 يا 4 ساله بود، نيمههای شب، خواب پدرش را ديد. از خواب بيدار شد و بهانه پدرش را گرفت، از گريه او بقيه نيز گريستند. یزید که از صدای گریه بیدار شده بود، دستور داد سر مبارك امام حسين عليه السلام را نزد دخترش ببرند تا ساكت شود. وقتی رقيّه عليها السلام آن سر خونين را ديد، از غم و اندوه فراوان، بعد از چند روز وفات يافت و در همان خرابه دفن گرديد.
مقامهاي موجود در مسجد جامع دمشق: 1. مقام حضرت هود عليه السلام. 2. مقام حضرت خضر عليه السلام. 3. مقام و محل دفن سر حضرت يحيي عليه السلام. 4. مقام امام زين العابدين عليه السلام. 5. مقام رأس الحسين عليه السلام
قبرستان باب الصغير در قبرستان «باب الصغير» آرامگاه بسياري از امامزادگان، اصحاب پيامبرصلي الله عليه وآله، سرهاي شهداي كربلا، علما، مورخان، محدّثان و بسياري از بزرگان قرار دارد. ام سلمه و ام حبیبه (از جمله همسران پیامبر صلی الله عليه و آله)، عبداللَّه (فرزند امام صادق)، ابومحمّد عبداللَّه باهر (فرزند امام سجاد)، اُمكلثوم (دختر اميرمؤمنان)، سكينه (دختر امام حسين عليه السلام)، فاطمه (دخترامام حسين) مشهور به فاطمه صغري، حميده (دختر مسلم بن عقيل)، ميمونه (دختر حضرت امام حسن) و اسماء بنت عُمیس ... در این قبرستان مدفونند. همچنین برخی از سرهاي مطهّر شهدای کربلا که در این مکان به خاک سپرده شدهاند، عبارتند از: سر مقدّس حضرت علي اكبر، سر مقدّس حضرت اباالفضل العباس و سر مقدّس حبيب بن مظاهر. پیکر پاک برخی از یاران امامان معصوم عليهم السلام نیز در «باب الصغیر» دفن گشته اند، از جمله: عبداللَّه بن جعفر (شوهر حضرت زينب)، بلال بن رياح حبشي (مؤذن رسول اللَّه)، عبداللَّه بن اُمّ مكتوم (مؤذن ديگر رسول اللَّه ) و فضّه، (خادم حضرت زهرا عليها السلام ).
مَرْج عَذْرا مزار مطهّر «حُجر بن عَدي» و 6 تن از يارانش در 30 كيلومتري شمال دمشق واقع شده است.
مکانهای زيارتي «شهر حلب» در این شهر مکانهایی وجود دارد که از قداستی خاص برخوردارند و همواره به عنوان زیارتگاه مورد توجه زائران بوده است. در زیر به یادکرد و توضیح آنها میپردازیم.
«مسجد النقطه» زمانی که كاروان اسيران كربلا به «حلب» رسيد، شب را كنار كوه «جوشن» ماند تا کمی بياسايد.نگهبانان، سرِمبارك امام حسين عليه السلام را بر روي صخرهاي گذاشتند وخود به استراحت پرداختند.صبحگاه، وقتی سرِمقدّس حضرت را برداشتند، چند قطره خون روی صخره به جا ماند .پس از حركت كاروان، مردمِ «حلب» اطراف اين صخره جمع شدند و به عزاداري و شيون و زاري پرداختند.
مشهد المحسن بن الحسينعليه السلام هنگامي كه كاروان اسرا در كنار كوه «جوشن» مانده بود، فرزندي از امام حسين عليه السلام در اين مكان از دنيا رفت که مادرش او را، به ياد فرزند سقط شده حضرت فاطمه سلام الله عليها محسن ناميده بود.
استان رِقّه «رقّه» به همراه منطقه «صِفّين» از جايگاه ويژهاي در تاريخ اسلام و شيعه برخوردار بوده است. در اين مكان جنگ صفین به وقوع پیوست . محل دفن بهترین یاران امام علی (ع) از جمله ؛ «عمّار ياسر» و «اويس قرني» می باشد. گفتنی است در اين جنگ سخت 110 روزه، نزدیک به 90000 تن از لشكريان معاويه نیز، هلاك شدند.
شهر «بُصري» «بُصري» يكي از شهرهاي استان درعا است. پيامبر اکرم (ص) در سفری در ایام نوجوانی که به همراه عمويش ابوطالب به شام رفته بود در صومعه راهبي به نام «بحيري» مهمان شده و آن راهب نشانه های پیامبری را در حضرت محمد دیده و به عموی ایشان یادآور شده بود. اين شهر در 132 كيلومتري جنوب دمشق، نزديك مرز «اردن» قرار دارد. |
صفحه قبل 1 صفحه بعد